Vanaf 1 januari 2023 is de nieuwe normering EN ISO 20345:2022 van kracht, deze vervangt de huidige normering EN ISO 20345:2011. Een aantal korte opmerkingen:

Wijzigingen 2011 vs. 2022

Perforatiebestendige tussenzool
Door de toenemende vraag naar metaalvrije tussenzolen zijn de normeringen aangepast om verschil in kwaliteit beter te kunnen duiden. Dit geldt alleen voor metaalvrije tussenzolen.
PL is de eerste test en dit is voor algemene werkzaamheden. Hierbij is de spijker 4.5mm diameter (L = Large).
PS is de tweede test en dit is voor werkzaamheden waarbij perforatiebestendigheid nog belangrijker is. Hierbij is de spijker die gebruikt wordt 3mm diameter (S = Small).

Voor metalen tussenzolen blijft de codering P en is de test ongewijzigd.

Het is niet mogelijk om zowel PL als PS voor hetzelfde product te tonen.

Antislip
De codes SRA, SRB en SRC zullen verdwijnen en maken plaats voor een algemene antislip variant die al gehaald moet worden bij SB. Er is geen code voor deze antislip normering, als deze niet gehaald wordt moet dit worden gemeld.

Er is wel een nieuwe code voor een extra niveau van antislip: SR.

De basistest (onderdeel van SB) wordt uitgevoerd met lauryl sulfaat op een keramische vloer.
De norm SR wordt uitgevoerd met glycerine op een keramische vloer.

De laatste wijziging is het deel van het schoeisel dat getest wordt. Dit gebeurt niet meer over het gehele oppervlak, maar juist de voorzijde en achterzijde van de zool, om een realistischer beeld te geven van een lopende beweging.

Kruipneus
De nieuwe code SC representeert een kruipneus die een 8000 cycli test tegen slijtage heeft ondergaan. Tijdens de test mag er wel slijtage optreden, maar geen gat ontstaan door het materiaal heen waar de kruipneus van gemaakt is.

Buckbootz heeft een soortgelijke test in 2019 ontwikkeld voor de lichtgewicht kruipneus die onze klanten nu op de BLITZ terugvinden.

Ladder Grip
De code LG staat voor ladder grip en geeft aan of een zool geschikt is om op een ladder te staan. Ladder grip draait om het midden van de loopzool, het gaat om de hoek, oppervlakte en hoogte van het omliggende profiel om te kijken of een trede van een ladder hier op kan rusten.

Enkelbescherming
Buckbootz is hier natuurlijke al geruime tijd koploper in. De kleine update voor code AN, enkelbescherming is dat de bescherming aan de binnenzijde optioneel is.

Waterdichtheid
De vorige code WRU (Water Resistant Upper) voor waterresistentie is vervangen door de nieuwe code WPA (Water Penetration and Absorption). De test hiervoor is grotendeels ongewijzigd, alleen de positie van het schoeisel en het absorptie papier zijn aangepast.

Hiernaast komt een nieuwe code WR (Water Resistant) voor waterdichtheid. Dit wordt gebruikt wanneer er een membraansysteem (of vergelijkbaar) gebruikt wordt.